Sprookje zonder rotte appel, Fjalladyrd (Mödrudalur)


modru1Door Tim Kraaijvanger

Ieder sprookje heeft iets moois. Iets unieks. Maar wat als je nu wakker wordt in een sprookje? Dit kan in Fjalladyrd in het dorpje Mödrudalur, tussen Egilstaddir en Husavik. De verschillende turfhuisjes zien eruit als het huisje van de zeven dwergen. Een oude houtkachel, water koken in een pannetje en slapen in een bedstee. Het is wachten tot Sneeuwwitje arriveert.

modru2De turfhuisjes zijn klein, maar ook zeer gezellig. Het kaarslicht zorgt voor een sfeervolle atmosfeer. Het lijkt alsof gasten honderd jaar terug in de tijd gaan. Een ideale locatie om helemaal tot rust te komen. Om helemaal te ontspannen. Om op te laden voor het vervolg van de reis door IJsland.

Mödrudalur ligt niet meer langs de Ring Road. Voor 2001 wel, maar daarna heeft de regering de Ring Road een stukje verschoven. Wie van Egilstaddir richting Myvatn rijdt (of andersom) komt halverwege de afslag naar Mödrudalur tegen. Een grintweg eindigt na enkele kilometers bij het pitoreske plaatsje. Het kerkje uit 1949 is idyllisch en een prima locatie om een kleine bruiloft te houden. Daarnaast is het uitzicht adembenemend. Bij helder weer is de berg Herdubreid perfect te zien. “Herdubreid is een dame die zichzelf nooit helemaal laat zien”, legt eigenaresse Elisabet uit. “Soms is ze verdrietig, soms is ze verlegen, maar soms ook niet. Nu laat ze zich in volle glorie zien.” En inderdaad, het is helemaal niet bewolkt en de helderwitte toppen van Mödrudalur steken mooi af tegen de rotsachtige omgeving.

In Mödrudalur is het mogelijk om veel activiteiten te ondernemen. De waterval Detifoss en het natuurgebied Myvatn bevinden zich om de hoek. Maar ook de andere kant van IJsland is de moeite waard. Eigenaresse Elisabet en haar man organiseren dagtochten naar de gigantische gletsjer Vatnajökull. Of zwem in het vulkanische meer van Askja. Eens in de zoveel tijd explodeert deze vulkaan. Is het dan wel veilig om daar te zwemmen? “Nee, maar dat is juist het spannende”, lacht Elisabet. “De tochten zijn uitdagend, maar dat maakt het juist zo leuk!”

Wie liever kampeert dan in turfhuisje zit, kan ook bij Fjalladyrd terecht. Een kampeerterrein biedt plaats voor 400 gasten. Meer dan genoeg! Ook in het hoogseizoen is het niet vol. Ideaal voor mensen die op het laatste moment toch nog iets willen boeken.

  1. No comments yet.
(will not be published)


  1. No trackbacks yet.