Geysir & Strokkur


IMG_3281Door Tim Kraaijvanger

Geysir is een bekende geiser op 1,5 uur rijden van Reykjavik. De geiser is al sinds enige tijd dood, maar was vroeger een publiekstrekker. Toen spoot de geiser ieder halfuur  een waterstraal van 40 tot 60 meter omhoog. Tegenwoordig is Geysir slechts een borrelende poel water met heel af en toe een kleine stoomwolk van enkele meters hoog.

Een ander verhaal is de naastgelegen geiser Strokkur. Hij is in 1963 ontstaan door boringswerkzaamheden en is nog steeds actief. IMG_3335Soms moet je even geduld hebben, maar binnen tien minuten spuit Strokkur een flinke lading water tien tot twintig meter de lucht in. Strokkur is zeer verrassend. Soms duurt het tien seconden tot hij opnieuw water spuit, soms duurt het een kwartier. Ook de hoogte varieert telkens weer: soms enkele meters, soms twintig meter. Hierdoor is het aan te raden om minimaal een uur uit te trekken voor het bezichtigen van Strokkur.

Strokkur en Geysir zijn gemakkelijk met de auto te bereiken. Parkeer op de nabijgelegen parkeerplaats. Volg het pad langs de diverse heetwaterbronnen naar boven. Bovenaan bevindt zich Strokkur. Ga na Geysir door naar Gulfoss. Deze prachtige waterval bevindt zich op vijf minuten rijden van Geysir en Strokkur.

Bekijk hieronder de spuitende Strokkurgeiser

  1. No comments yet.
(will not be published)


  1. No trackbacks yet.