Walvissen spotten in Husavik


Door Tim Kraaijvanger

Het is altijd een geweldige ervaring om dieren in het wild te zien. Roofdieren volgen in Kenia, pinguïns spotten langs de kust van Antarctica of ijsberen verse zalm zien eten in Alaska. Voor de thuisblijvers zijn deze dieren ook te bezoeken in een dierentuin. Dit geldt niet voor walvissen. De grootste zoogdieren kunnen alleen maar in het wild worden aanschouwt. De beste plek om dit te doen is vanuit Husavik in het noorden van Ijsland. “Welcome on board”, zegt de kapitein wanneer ik aan boord kom. Is het echt mogelijk om een walvis tegen te komen?

Er zitten twee walvisspotbedrijven naast elkaar in het centrum van Husavik. Gentle Giants is het oudste en meest ervaren bedrijf. De tocht op zee duurt zo’n 3,5 uur en kost ongeveer 50 euro per persoon. Voor de tijd wordt duidelijk omgeroepen dat er geen garantie is dat er ook echt walvissen te zien zijn. Toch is de kans meer dan 97% dat de boot een walvis weet te vinden.

Aan boord is het mogelijk om een warmhoudende overal aan te trekken. Doe dit! Wanneer de boot de baai verkent kan het koud worden. Denk ook aan een zonnebril. Het heldere wateroppervlak doet pijn aan de ogen. Een verrekijker mee is ook aanbevolen. Het duurt ongeveer een uur voordat de
boot ver genoeg van de haven is om walvissen te spotten. Daarna begint het echte werk!

Walvissen spotten is fascinerend. Alle mensen op de boot turen naar het golvende water; hopend op de glimp van een walvis. Vanuit het kraaiennest vertelt Lydia – een aantrekkelijke en zeer enthousiaste gids – waar mensen het beste naar toe kunnen kijken. Alles gaat in uren. ‘Drie uur’ betekent dat rechts van de boot iets te zien is.

Vandaag blijkt een geluksdag te zijn. Twee humpbackwhales springen synchroon de lucht in en plonzen naast de boot weer het water in. Lydia is lyrisch: “This is fantastisc, extra-ordinary, magnificant!” Iedereen lacht om haar woorden, maar men gaat snel weer over op het in de gaten houden van het water. In totaal springen verschillende humpbackwhales zo’n vijftien keer langs de railing. Daarna heeft iedereen genoeg foto’s en filmpjes om het thuisfront jaloers te maken. “Ok, whe are going back now”, roept Lydia. Iedereen krijgt warme chocolademelk met een Ijslandse donut. Lydia gaat iedereen nog even langs hoe ze de reis hebben ervaart. Tegen mij zegt ze: “This was one of my best trips ever!”

In Husavik krijgen mensen de kans om walvissen in het wild te zien. Neem die ook! Natuurlijk is een ritje op de boot niet goedkoop, maar het is een unieke ervaring om walvissen op deze manier te zien. Het is nu of nooit!

  1. No comments yet.
(will not be published)


  1. No trackbacks yet.