Vlammend gletsjermeer, Jökulsárlón


IMG_3507

door Johannes Baas

Jökulsárlón ligt ten zuiden van het Vatnajökullgebergte. Wie vanaf Reykjavík richting Höfn rijdt, komt er zeker langs. Vanaf de weg lijkt het alsof je in een totaal andere wereld komt. Kilometers lang zie je niets anders dan stenen en rotsen, maar van het één op het andere moment sta je oog in oog met één van de wonderen der natuur. IJsland is al zo onvoorspelbaar, maar dit is uitzonderlijk.

IMG_3500Het gletsjermeer heeft een oppervlakte van ruim achttien vierkante kilometer en is ongeveer tweehonderd meter diep. De omvang van het meer is de laatste decennia sterk gegroeid, vanwege het smelten van de gletsjers.

Als je al niet verliefd bent op IJsland, wordt je het wel bij Jökulsárlón. De forse ijsformaties, de blauwe ijsschotsen, het ijskoude water… Het bekendste en grootste gletsjermeer van het land wakkert de vonk aan tot een grote vlam.

  1. No comments yet.
(will not be published)


  1. No trackbacks yet.